frågor och svar om tuberkulos

Introduktion

Vad är tuberkulos?

TB, eller tuberkulos, är en sjukdom som orsakas av bakterier som kallas Mycobacterium tuberculosis. Bakterierna kan attackera någon del av kroppen, men de brukar angripa lungorna. Tuberkulos var en gång ledande dödsorsaken i USA.

På 1940-talet upptäckte forskare den första av flera läkemedel som nu används för att behandla tuberkulos. Som ett resultat, TB började sakta att försvinna i USA. Men TB har kommit tillbaka. Mellan 1985 och 1992 ökade antalet tuberkulosfall ökat. Landet blev självbelåtna om tuberkulos och finansiering av TB program minskades. Men med ökad finansiering och uppmärksamhet till TB problemet har vi haft en stadig nedgång i antalet personer med tbc. Men TB är fortfarande ett problem, mer än 16.000 fall rapporterades under 2000 i USA.

TB sprids genom luften från en person till en annan. Bakterierna läggs in i luften när en person med tuberkulos i lungorna eller halsen hostar eller nyser. Människor i närheten kan andas i dessa bakterier och bli infekterade.

Människor som är infekterade med latent TB inte känner sig sjuka, inte har några symptom, och kan inte sprida tuberkulos. Men de kan utveckla tuberkulos någon gång i framtiden. Personer med tuberkulos kan behandlas och botas om de söker medicinsk hjälp. Ännu bättre, kan personer som har latent TB-infektion men är ännu inte sjuk ta medicin så att de aldrig kommer att utveckla tuberkulos.

Detta dokument besvarar vanliga frågor om TB. Fråga din läkare eller sjuksköterska om du har andra frågor om latent TB-infektion eller tuberkulos.

Hur är TB sprids?

TB sprids genom luften från en person till en annan. Bakterierna läggs in i luften när en person med tuberkulos i lungorna eller halsen hostar eller nyser. Människor i närheten kan andas i dessa bakterier och bli infekterade.

När en person andas in TB-bakterierna, kan bakterierna bosätta sig i lungorna och börja växa. Därifrån kan de röra sig genom blodet till andra delar av kroppen, såsom njuren, ryggrad och hjärna.

TB i lungorna eller halsen kan vara smittförande. Detta innebär att bakterierna kan spridas till andra människor. TB i andra delar av kroppen, såsom njure eller ryggraden, är oftast inte smittsam.

Personer med tuberkulos är mest sannolikt att sprida det till människor de umgås med varje dag. Detta inkluderar familjemedlemmar, vänner och arbetskamrater.

Vad är latent TB-infektion?

I de flesta människor som andas in TB-bakterierna och blir infekterade, är organ som kan bekämpa bakterierna att stoppa dem från att växa. Bakterierna blir inaktiva, men de förblir vid liv i kroppen och kan bli aktiva senare. Detta kallas latent TB-infektion. Personer med latent TB-infektion

Många människor som har latent TB-infektion utvecklar aldrig tuberkulos. I dessa människor, TB-bakterierna förblir inaktiv under en livstid utan att orsaka sjukdom. Men i andra människor, särskilt människor som har nedsatt immunförsvar, bakterierna blir aktiva och orsakar tuberkulos,. Vad är tuberkulos?

TB-bakterierna bli aktiva om immunförsvaret inte kan stoppa dem från att växa. De aktiva bakterierna börjar föröka i kroppen och orsaka TB sjukdom. Vissa människor utvecklar tuberkulos snart efter att ha blivit smittad, innan deras immunförsvar kan bekämpa TB-bakterierna. Andra människor kan bli sjuk senare, när deras immunförsvar blir svag för vissa reason.Babies och småbarn har ofta svagt immunsystem. Hiv-smittade, det virus som orsakar aids, har mycket svagt immunförsvar. Andra människor kan ha försvagat immunsystem, också, särskilt personer med något av dessa villkor

Latent TB-infektion

Hur kan jag få testas för TB?

En TB hudtest är det enda sättet att ta reda på om du har latent TB-infektion. Du kan få ett hudtest hos hälsaavdelningen eller läkarens kontor. Du bör få testas för TB om

En vårdpersonalen kan ge dig TB-hudtestet. Vårdpersonalen kommer att injicera en liten mängd av att testa vätska (kallad tuber) precis under huden på nedre delen av armen. Efter 2 eller 3 dagar, kommer vårdpersonalen mäta din reaktion på prov. Du kan ha en liten bula där tuberkulin injicerades. Vårdpersonalen kommer att mäta denna bula och berätta om din reaktion på testet är positivt eller negativt. En positiv reaktion betyder oftast att du har latent TB-infektion.

Om du har en positiv reaktion till hudtestet, kan din läkare eller sjuksköterska göra andra tester för att se om du har tuberkulos. Dessa tester omfattar vanligtvis en lungröntgen och ett test av slem du hostar upp. Eftersom TB-bakterierna kan hittas någonstans förutom lungorna, kan din läkare eller sjuksköterska kontrollera ditt blod eller urin, eller göra andra tester. Om du har tuberkulos, måste du ta medicin för att bota sjukdomen.

Om du nyligen har tillbringat tid med någon med smittsam tuberkulos, kan din hudtest reaktion inte vara positiv ännu. Du kan behöva en andra hudtest 10 till 12 veckor efter den sista gången du spenderat tid med smitt person. Detta beror på att det kan ta flera veckor efter infektion för ditt immunförsvar för att kunna reagera på TB-hudtestet. Om din reaktion på det andra testet är negativt, du förmodligen inte har latent TB-infektion,. Vad händer om jag har vaccinerats med BCG?

BCG är ett vaccin mot tuberkulos. Detta vaccin inte så vanligt i USA, men det är ofta ges till spädbarn och små barn i andra länder där tuberkulos är vanligt. BCG-vaccinet inte alltid skydda människor från TB.

Om du vaccinerades med BCG, kan du ha en positiv reaktion på ett tbc hudtest. Denna reaktion kan bero på BCG-vaccinet i sig eller till latent TB-infektion. Men din positiva reaktion innebär förmodligen att du har latent TB-infektion om

Om jag har TB-infektion, hur kan jag hålla från att utveckla tuberkulos?

Många människor som har latent TB-infektion utvecklar aldrig tuberkulos. Men vissa människor som har latent TB-infektion är mer benägna att utveckla tuberkulos än andra. Dessa människor löper hög risk för tuberkulos. De inkluderar

Om du har latent TB-infektion (ett positivt hudtest reaktion) och du är i en av dessa högriskgrupper, måste du ta medicin för att hålla från att utveckla tuberkulos. Detta kallas behandling för latent TB-infektion. Det finns många behandlingsalternativ. Du och din vårdgivare måste bestämma vilken behandling som är bäst för dig.

Läkemedlet som vanligtvis används för behandling av latent TB-infektion är ett läkemedel som kallas isoniazid eller INH. INH dödar TB bakterier som finns i kroppen. Om du tar din medicin som ordinerats, kommer behandling för latent TB-infektion hålla dig från att någonsin utveckla tuberkulos.

De flesta människor måste ta INH minst 6 till 9 månader. Barn och personer med HIV-infektion kan behöva ta INH under en längre tid.

Ibland får behandling för latent TB-infektion, även om deras hudtest reaktion är inte positivt. Detta sker ofta med spädbarn, barn och hiv-smittade människor som nyligen har tillbringat tid med någon med smittsam tuberkulos. Detta beror på att de löper mycket hög risk att utveckla allvarlig tuberkulos snart efter att de blivit smittade med TB-bakterierna.

Det är viktigt att du tar alla piller som föreskrivs för dig så att din behandling för latent TB-infektion är effektiv. Om du börjar ta INH, måste du se din läkare eller sjuksköterska på ett regelbundet schema. Han eller hon kommer att kontrollera hur du gör. Mycket få människor har allvarliga biverkningar att inv. Men om du har någon av följande biverkningar, kontakta din läkare eller sjuksköterska genast

Varning: dricka alkoholhaltiga drycker (vin, öl och sprit) när du tar INH kan vara farlig. Kontrollera med din läkare eller sjuksköterska för mer information.

Människor som har latent TB-infektion, men inte får behandling för latent TB-infektion behöver veta symptomen av TB. Om de utvecklar symtom på tuberkulos senare, bör de se en läkare omedelbart.

Vad händer om jag har HIV-infektion?

En person kan ha latent TB-infektion i flera år utan några tecken på sjukdom. Men om den personen immunförsvar blir svag, kan infektionen snabbt förvandlas till tuberkulos. Även om en person som har ett svagt immunförsvar tillbringar tid med någon med smittsam tuberkulos, kan han eller hon bli infekterade med TB-bakterierna och snabbt utveckla tuberkulos.

Eftersom HIV-infektion försvagar immunförsvaret, människor med latent TB-infektion och HIV-infektion är på mycket hög risk att utveckla tuberkulos. Alla HIV-infekterade personer bör ges en TB hudtest att ta reda på om de har latent TB-infektion. Om de har latent TB-infektion, behöver de behandling för latent TB-infektion så snart som möjligt för att hindra dem från att utveckla tuberkulos. Om de har tuberkulos, måste de ta medicin för att bota sjukdomen.

Tuberkulos kan förebyggas och botas, även hos personer med HIV-infektion.

TB Disease

Hur tuberkulos behandlas?

Det är goda nyheter för personer med tuberkulos! Tuberkulos kan nästan alltid botas med medicin. Men läkemedlet måste tas som läkare eller sjuksköterska talar om för dig.

De vanligaste läkemedel som används för att bekämpa tuberkulos är

Om du har tuberkulos, måste du ta flera olika läkemedel. Detta beror på att det finns många bakterier som skall avlivas. Tar flera läkemedel kommer att göra ett bättre jobb för att döda alla bakterier och hindrar dem från att bli resistenta mot läkemedel.

Om du har TB lungorna eller halsen, är du förmodligen smittsam. Du måste stanna hemma från arbetet eller skolan, så att du inte sprider TB-bakterierna till andra människor. Efter att ha tagit medicinen under några veckor, kommer du att må bättre och du får inte längre vara smittsam för andra. Din läkare eller sköterska kommer att tala om när du kan återgå till arbetet eller skolan.

Med TB bör inte hindra dig från att leva ett normalt liv. När du inte längre smittsam eller illamående, kan du göra samma saker som du gjorde innan du hade TB. Den medicin som du tar bör inte påverka din styrka, sexuell funktion, eller förmåga att arbeta. Om du ta din medicin som din läkare eller sjuksköterska talar om för dig, kommer läkemedlet att döda alla TB-bakterierna. Detta kommer att hålla dig från att bli sjuk igen,. Vilka biverkningar av läkemedel mot tuberkulos?

Medicin för TB är relativt säker. Ibland kan drogerna orsaka biverkningar. Vissa biverkningar är mindre problem. Andra är allvarligare. Om du har en allvarlig biverkning, kontakta din läkare eller sjuksköterska omedelbart. Du kan bli tillsagd att sluta ta din medicin eller att återvända till kliniken för test.

Biverkningarna som listas nedan är allvarliga. Om du har något av dessa symtom, kontakta din läkare eller sjuksköterska omedelbart

Biverkningarna nedan är mindre problem. Om du har någon av dessa biverkningar, kan du fortsätta att ta din medicin

Varför behöver jag ta TB medicin regelbundet?

TB-bakterierna dör mycket långsamt. Det tar minst 6 månader för medicin för att döda alla TB-bakterierna. Du kommer förmodligen börjar känna väl efter bara några veckors behandling. Men se upp! TB-bakterierna är fortfarande lever i kroppen. Du måste fortsätta att ta läkemedlet tills alla TB-bakterierna är döda, även om du kan må bättre och har inga fler symptom på tuberkulos.

Om du inte fortsätter att ta din medicin eller om du inte ta din medicin regelbundet, kan detta vara mycket farligt. TB-bakterierna kommer att växa igen och du kommer att vara sjuk under en längre tid. Bakterierna kan också bli resistenta mot de läkemedel du tar. Du kan behöva nya, olika läkemedel för att döda TB-bakterierna om de gamla läkemedlen inte längre fungerar. Dessa nya läkemedel måste tas under en längre tid och har oftast mer allvarliga biverkningar.

Om du blir smittsam igen, kan du ge TB bakterier till din familj, vänner, eller någon annan som tillbringar tid med dig. Det är mycket viktigt att ta din medicin hur din läkare eller sjuksköterska talar om för dig,. Hur kan jag komma ihåg att ta min medicin?

Det enda sättet att få bra är att ta din medicin exakt som din läkare eller sjuksköterska talar om för dig. Detta kan inte vara lätt! Du kommer att ta din medicin under lång tid (6 månader eller längre), så du bör komma in i en rutin. Här är några sätt att komma ihåg att ta din medicin

Obs: Kom ihåg att hålla alla läkemedel utom räckhåll för barn.

Om du har glömt att ta dina piller en dag, hoppa över den dosen och ta nästa dos. Tala om för din läkare eller sjuksköterska att du missat en dos. Du kan också kontakta din läkare eller sjuksköterska för instruktioner.

Det bästa sättet att komma ihåg att ta din medicin är att få observeras direkt behandling (DOT). Om du får DOT, kommer du träffa en sjukvårdspersonal varje dag eller flera gånger i veckan. Du kommer att träffa på en plats ni båda är överens om. Detta kan vara TB kliniken, ditt hem eller arbete, eller någon annan lämplig plats. Du kommer att ta din medicin på denna plats.

DOT hjälper på flera sätt. Vårdpersonalen kan hjälpa dig att komma ihåg att ta medicinen och slutföra behandlingen. Detta innebär att du kommer att bli frisk så fort som möjligt. Med DOT, kan du behöva ta medicin endast 2 eller 3 gånger i veckan istället för varje dag. Vårdpersonalen kommer att se till att läkemedlet fungerar som det ska. Denna person kommer också titta på biverkningar och svara på frågor du har om TB.

Även om du inte får DOT, måste du kontrolleras vid olika tidpunkter för att se till att allt går bra. Du bör se din läkare eller sjuksköterska regelbundet när du tar din medicin. Detta kommer att fortsätta tills du botas.

Hur kan jag hålla från att sprida tbc?

Det viktigaste sättet att hålla från att sprida tuberkulos är att ta all din medicin exakt enligt anvisningar från din läkare eller sjuksköterska. Du bör också hålla alla dina klinik möten! Din läkare eller sjuksköterska behöver se hur du gör. Du kan behöva en annan lungröntgen eller ett test av slem du kan hosta upp. Dessa tester kommer att visa om läkemedlet fungerar. De kommer också att visa om du fortfarande kan ge TB-bakterierna till andra. Var noga med att berätta för läkaren om vad du tycker är fel.

Om du är sjuk nog med TB att åka till ett sjukhus, kan du sätta i ett särskilt rum. Dessa rum använder lufthål som håller TB bakterier från att sprida sig. Personer som arbetar i dessa rum måste bära en speciell ansiktsmask för att skydda sig från TB-bakterierna. Du måste stanna i rummet så att du inte kommer att sprida TB bakterier till andra människor. Ställ en sjuksköterska om du behöver något som inte finns i rummet.

Om du är smittsam när du är hemma, det finns vissa saker du kan göra för att skydda dig själv och andra i närheten av dig. Din läkare kan tala om för dig att följa dessa riktlinjer för att skydda dig själv och andra

Kom ihåg att TB sprids genom luften. Folk kan inte bli smittad med TB-bakterierna genom handslag, sittande på toalettsitsar, eller dela tallrikar och bestick med någon som har tuberkulos.

När du tar medicin för ca 2 eller 3 veckor, kan du inte längre att kunna sprida TB bakterier till andra. Om din läkare eller sjuksköterska håller med, kommer du att kunna gå tillbaka till din dagliga rutin. Kom ihåg att du kommer att få bra endast om din ta din medicin exakt som din läkare eller sjuksköterska talar om för dig.

Tänk på personer som kan ha tillbringat tid med dig, såsom familjemedlemmar, nära vänner och medarbetare. Den lokala hälsodepartementet kan behöva testa dem för latent TB-infektion. TB är särskilt farligt för barn och personer med HIV-infektion. Om infekterade med TB-bakterierna, dessa människor behöver förebyggande behandling direkt för att hålla från att utveckla tuberkulos,. Vad är multiresistent tuberkulos (MDR TB)?

När TB-patienter inte tar sin medicin som ordinerats, kan TB-bakterierna blir resistenta mot ett visst läkemedel. Detta innebär att läkemedlet inte längre kan döda bakterierna.

Läkemedelsresistens är vanligare hos personer som

Ibland bakterierna blir resistenta mot mer än ett läkemedel. Detta kallas multiresistent tuberkulos, eller MDR TB. Detta är ett mycket allvarligt problem. Personer med multiresistent tuberkulos sjukdom måste behandlas med speciella läkemedel. Dessa läkemedel är inte lika bra som de vanliga läkemedel för tuberkulos och de kan orsaka mer biverkningar. Dessutom måste vissa människor med MDR tuberkulos se en TB expert som nära kan följa sin behandling för att se till att det fungerar.

Människor som har tillbringat tid med någon sjuk med MDR tuberkulos kan bli infekterade med TB bakterier som är resistenta mot flera läkemedel. Om de har ett positivt hudtest reaktion, kan de ges förebyggande terapi. Detta är mycket viktigt för människor som löper hög risk att utveckla MDR tuberkulos, såsom barn och HIV-infekterade personer.