perenn örtagård vs. årlig örtagård

Innan man planterar en örtagård du kan hitta dig själv diskuterar om du vill behålla en årlig eller flerårig ört trädgård. Varje kommer att kräva arbete och underhåll emellertid ännu viktigare, var och en kommer att innehålla olika arter av örter.

Perenna örter är karakteristiskt härdiga och yvig med en genomsnittlig tillväxt på 10% varje år. Femton vanliga perenna örter är (i alfabetisk ordning)

Årliga örter är karakteristiskt svagare och förlitar sig främst på stam och bladtillväxt. Tio gemensamma årliga örter är (i alfabetisk ordning)

Om du vill ha en helt perenn eller årliga örtagården finns det några saker att tänka på. Först bestämmer om du vill spendera mer tid plantering eller beskärning. En årlig trädgård kräver att du plantera nya frön varje år för att fylla på grödan du skördade året innan. Därför måste du investera pengar i frön på årsbasis och sår dem i rätt tid.

Fleråriga örter kommer att kräva beskärning på årsbasis för att kontrollera tillväxten och bibehålla hälsan. Om du väljer att ha en flerårig ört trädgård måste du träna växterna att växa i rätt utrymme och omväg dem från att sprida sig och kvävande dina andra växter. Vissa fleråriga örter vill sprida och fylla ett stort område i rymden som kan få dem att ta över svagare arter om du inte hålla växterna på årsbasis.

Varje anläggning kräver unika jord och belysningskrav. Oavsett om du väljer att plantera en årlig eller flerårig ört trädgård, se till att du växtarter som kompletterar varandra och har samma krav. Det är inte en dålig idé att blanda perenna och ettåriga växter, bara se till att du förstår att de årliga örter måste återplanteras medan perenner bör lämnas att växa.