plantera en vertikal köksträdgård

Växande en vertikal köksträdgård är ett utmärkt sätt att se till att ditt kök aldrig kommer att sakna färska grönsaker även om din utomhus utrymmet är begränsat. I vertikala grönsaksodlingar, växterna växer uppåt, uppburen på rekvisita som kommer i olika utföranden. Från och med den ett sådant projekt är relativt billigt eftersom dessa rekvisita är ganska överkomligt.

Olika typer av rekvisita

Steg 1 – Välj plats för din trädgård

Platsen är viktigast av två skäl: För det första, dina växter måste växa på ett ställe som får tillräcklig solljus över dagen (sex timmar av solexponering dagligen är den rekommenderade minimi), för det andra, behöver din köksträdgård en god tillgång på vatten. Av denna anledning, plantera trädgård långt från stora träd och vissa buske sorter som förbrukar mycket vatten.

Steg 2 – Kontrollera att jordtyp är rätt

Detta är särskilt viktigt om du tänker plantera grönsaker i containrar. I det här fallet bör du komma ihåg att ändra marken årligen. Annars förbereda marken så att den kommer att ha precis rätt konsistens och pH för de växande plantorna. Du kan behöva använda en del kompost och kompost.

Steg 3 – besluta om vilken typ av stöd du kommer att använda

Detta beror på om du vill investera i permanenta strukturer som spaljéer eller i några som du kan demontera efter en växtsäsong är klar, t.ex. bambu stavs tepees.

Steg 4 – Gör en plan för köksträdgården

Bestäm hur den vertikala köksträdgård kommer att struktureras genom att göra en plan för papper att skala.

Steg 5 – kartlägga planen på marken

Med planen som guide, markera ut “för att vara” köksträdgård. Gå igenom “trädgård” även samtidigt som du trycker en skottkärra för att bekräfta att du verkligen kommer att ha bra arbetsutrymme.

Steg 6 – Ställ in växtstöd

Du kan antingen köpa lätt monterade trådburar, spaljéer och hållare, eller så kan du välja att montera dem själv. De trådburar kan göras genom att spika hönsnät runt trästolpar som har säkrats i marken. Ampel och hållare kan göras genom att spika gitter ark på samma sätt säkrade trästolpar. Snöre endast behöver fästas till stabila stöd som den friggebod eller garaget.

Steg 7 – Gör vägar inne i trädgården

Du kan göra asfalterade vägar i trädgården för att underlätta din tillgång. För att göra detta kan du helt enkelt använda gamla tegelstenar eller ens grus.

Steg 8 – plantera frön

Plantera vegetabiliska frön i jorden avstånd på lämpligt grunda hål. Har varje hål innehåller tre frön som du kommer att välja det mest hälsosamma på groning. De andra två kommer då att tas bort. Vattna jorden som du plantera frön.

Steg 9 – Träna växterna på stöden

Dina unga plantor kommer inte automatiskt att nå ut till stöden, du måste träna dem. Använd snöre att förankra växterna på spaljé, berså, eller på annat sätt. Twine är mjuk och expanderbar, det inte äta i stjälkarna när de växer.

Steg 10 – kompost dina växter

Det är viktigt att dina växter får en bra mängd vatten dagligen. Att behålla markfuktighet spridning någon kompost runt de enskilda anläggningarna.

Steg 11 – Använd gödsel eller gödningsmedel

Dina växter behöver olika näringsämnen för att växa bra. Du kan antingen använda gödningsmedel eller gödsel som har rätt sammansättning för grönsaker.

Steg 12 – skörd och växt Again

När grödan är helt mognat fortsätta att skörda den och använda den i köket. Du kan sedan börja om igen genom att plantera nya frön i köksträdgården.