Oljebyte: fakta vs myter

Alla från experter till amatörer berättar hur viktigt ett oljebyte är för vår bilens säkerhet och korrekt funktion. Myter har dykt upp om oljebyte process- och motorolja egenskaper genom åren som behöver rättas till med fakta. Här är några av de vanligaste myterna och de verkliga omständigheterna för din fråga.

Myt-byta olja varje 3000 Miles … utan att misslyckas

Fakta Lättare och effektivare oljor kan förlänga Oljebyte Period

Fakta Lättare och effektivare oljor kan förlänga Oljebyte Period

Myt-Mörk Oil är osäkert Dirty, Fact-Sot i olja mörkare det inom några dagar efter Ändra

I dagarna före oljor formulerade med rengöringsmedel, mjukgörare och andra tillsatser för att hålla motordelar renare, 3000 mil tröskeln för oljebyten var ett användbart riktmärke. Moderna oljor är lättare och ändå behålla viskositeten och hålla motorer renare. Det är inte ett problem nu att gå upp till 5000 eller 6000 miles mellan oljebyten. Vissa fordon som använder olja som ett smörjmedel för andra delar av drivlinan, såsom växel kamkedjan, behöver ha sin olja bytas oftare.

Myt: byta olja på samma schema Wherever You Drive, Fakta: Bensin Sammansättning diktater oljebyten

Myt-Mörk Oil är osäkert Dirty

Myt: Du behöver byta olja med årstiderna, Fakta: Använd 5W30 året runt och 10W30 endast i mycket varmt klimat

Fakta-Sot i olja mörkare det inom några dagar efter Ändra

Myt – Syntetiska oljor Förhindra slam, Fakta – ingen olja Förhindrar slambildning

Den mörka färgen på olja är inte en tillförlitlig guide till när det behöver bytas. En detaljerad olja analys kan berätta sin sammansättning och den procentuella förorenings det bär, men detta är en onödig och kostsam process. Följ bara den rekommenderade guiden för byte av olja från bilens maker och du kommer att ersätta oljan långt innan den är förorenad nog att bidra till motorskador.

Myt: Syntetisk olja är alltid bättre, Fakta: syntetisk olja och återkommande Oil fungerar lika bra

Myt: byta olja på samma schema Wherever You Drive

Fakta: Bensin Sammansättning diktater oljebyten

Nordamerikanska raffinaderierna producerar bensin som har en högre andel svavel än antingen japanska eller europeiska bensin. Du kommer att behöva göra tätare oljebyten vid körning i USA eller Kanada än i Europa eller Asien.

Myt: Du behöver byta olja med årstiderna

Fakta: Använd 5W30 året runt och 10W30 endast i mycket varmt klimat

5W30 olja rekommenderas för alla säsonger, även i mycket kallt väder. Du behöver bara byta till 10W30 om du bor där temperaturen dips aldrig minusgrader.

Myt – Syntetiska oljor Förhindra Slam

Fakta – ingen olja Förhindrar slambildning

Slam är ett naturligt resultat av förbränningsprocessen i en motor. När motorolja är färsk, kan det ta upp merparten av de partiklar som bildas genom förbränning av bensin i motorns cylindrar. När oljan blir mättad, kan den inte längre håller partiklar i suspension, och de hoppar ut på motordelarna, vilket skapar slam. Vissa syntetiska oljor kan ha möjlighet att fälla och hålla föroreningar under en längre tid, men de hindrar inte slambildning.

Myt: Syntetisk olja är alltid bättre

Fakta: Syntetisk olja och återkommande Oil fungerar lika bra

Syntetisk olja är inte bättre än naturlig olja för fordon långsamt i städerna, och vid motorvägshastigheter, i ett klimat med måttlig väder. Det gynnar bara högpresterande tävlingsmotorer eller fordon som drivs i mycket kallt väder, under 0 grader F. (-18 C) under längre perioder.