plywood fördelar och nackdelar

Plywood är ett mångsidigt byggmaterial tillverkat av tunna skikt, eller “skikt”, av trä faner limmas ihop. Det är ett mycket slitstarkt material som ger en utmärkt grund för byggnaden, så det används i en mängd olika projekt. Men som med alla byggmaterial, har både fördelar och nackdelar som bör förstås före användning.

Olika typer av plywood existerar för en mängd olika fastighetsfunktioner, var och en vanligen sammansatt av olika material.

Olika typer

Vanligen tillverkade av ceder, gran, gran, tall, eller redwood, är den vanligaste typen som används för konstruktion och industriella ändamål barrved plywood. Denna typ kan variera i tjocklek och antal av dess skikt när de används i olika projekt. Tunnare plywood används, till exempel, i takläggning, medan något tjockare kommer att lägga ner för undergolv.

fördelar

Hardwood är en starkare typ av plywood gjord av angiosperm träd som är värderade speciellt för sin styrka, yta hårdhet och motståndskraft mot slitage.

nackdelar

Blandade arter av tropiska träslag utgör denna låga kostnad olika plywood. Det är allmänt anses överlägsen barrved plywood på grund av dess högre kvalitet, densitet och styrka och jämnhet i sina lager. I många länder runt om i världen, är denna typ används i stor utsträckning.

Hög styrka, är luftfarts plywood gjord av mahogny eller björk och använder lim som är mer motståndskraftig mot högre nivåer av värme och fuktighet så att den kan bibehålla sin kvalitet även i hårdare förhållanden.

Denna typ är vanligtvis konfronteras med någon form av lövved, såsom ask, ek, björk, lönn, rosewood eller mahogny, och används för saker som skåp, möbler och inventarier.

Bildas av en mycket tunn central skikt och två yttre bitar, är flexibel plywood särskilt utformad med böjda bitar i åtanke. Detta slag är framställda för att böja, och är vanligtvis limmas ihop när den formas till sin slutliga form, för en styv färdiga delen.

Marinplywood används i byggandet av bryggor och båtar, och det oftast kostar mer än standardplywood på grund av den mer hållbara ansikte och kärna den måste ha för att motstå fuktiga och våta förhållanden. Vanligtvis är marinplywood faner tillverkad av tropiska träslag och fäst med vatten och koka-bevis lim.

De lager som utgör plywood avsiktligt limmas ihop på omväxlande räta vinklar. Detta är vad som ger den både styrka och hållbarhet. Denna kors ådring minskar också risken för vedklyv när spik på kanterna, och det gör träet resistent mot skevhet, sprickor, och vridning. Vägen plywood görs också säkerställer en konsekvent styrka över hela längden av träet.

Utöver sin styrka, är plywood billigare än liknande skivor tillverkade av hela träslag, vilket gör det till en idealisk konstruktion bordläggning material.

Medan plywood s lager egendom har många fördelar, det faktiskt också gör träet porösa och mottagliga för vattenskador om de utsätts för läckage över tiden. Plywood blir tung när det är vått och bör täckas om de lämnas utanför för att minska risken för absorption.